10 dingen die je waarschijnlijk zult ervaren als je in Engeland gaat wonen

Ben je van plan naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen? Of heb je geen concrete plannen, maar heb je een droom om hier misschien ooit naar toe te verhuizen? Hoewel het statige eiland dichtbij ligt – zeker wanneer je op de kaart kijkt – maak je je het beste op voor een cultuurshock. Deze tien dingen zul je zeker ervaren als je in Engeland gaat wonen.

1. Iedereen drinkt thee – ook de bouwvakkers

Er wordt heel wat thee gedronken in de Engelse huishoudens. Wellicht ken je wel de afternoon tea van tv, waarbij sandwiches, scones en zoete hapjes worden geserveerd. Thee wordt echter de hele dag door gedronken, ook door bouwvakkers en andere mannen. Je zult maar zelden koffie hoeven in te schenken voor visite.

2. Engelse dialecten – dat is even wennen

Hoe goed je Engels ook is, het wordt waarschijnlijk wel even wennen, die Engelse dialecten. Het Engels dat ze in het Zuid-Oosten van het land spreken hoor je vaak op televisie, maar hoe meer je naar het Noorden reist, hoe anders de taal klinkt. Het kost je wellicht even tijd om een nieuw Engels dialect te ontcijferen. Een goede kennis van de Engelse taal is wel een grote hulp. Bereid je kinderen ook goed voor, bijvoorbeeld door middel van een zomerkamp!

3. Rijd links, niet rechts

Dit weet je waarschijnlijk wel, maar als je nog nooit in Engeland of een ander linksrijdend land bent geweest, is het een nieuwe ervaring! Je kijkt rechts-links-rechts wanneer je oversteekt. Als je autorijdt, zit je stuur aan de ‘verkeerde’ kant en op de rotonde ga je linksom.

4. De favoriete kleur is rood

Is jouw favoriete kleur rood? Dan kun je in het Verenigd Koninkrijk je hart ophalen. Opvallend veel zaken hier zijn rood. Denk aan de rode brievenbussen in het Engelse landschap, de karakteristieke rode telefooncellen en de Londense dubbeldekkers waar je absoluut een keer een ritje in moet maken!

5. Niet voetbal, maar golf en cricket

Ben jij een sportfanaat? Dan zit je in het Verenigd Koninkrijk goed. Kans is alleen dat je collega of buurman niet over de voetbalwedstrijd van gisteravond wil praten, maar het liever heeft over die geweldige golf- of cricketmatch!

6. Naar de pub in het weekend

De pub – dit is waar het Engelse nachtleven zich afspeelt. Bestel je een biertje? Dat is een hele cultuurshock op zichzelf. Het wordt op kamertemperatuur geserveerd, heeft geen twee vingers dikke schuimkop en bevat minder alcohol dan een Nederlands biertje. Bestel er een bord fish & chips bij en je Engelse pub-ervaring is compleet!

7. English breakfast – je moet het een keer proberen!

Films en series doen ons soms geloven dat men in het Verenigd Koninkrijk elke dag een full English breakfast eet. Dat is niet zo. Vaak wordt het in het weekend genuttigd. Hoewel worstjes, witte bonen in tomatensaus, eieren, bacon, toast, tomaten en champignons je misschien wat zwaar op de maag liggen ’s morgens vroeg, moet je het toch echt een keer geprobeerd hebben!

8. Geen ellenbogenwerk, maar in de rij staan

Britten staan bekend om hun beleefdheid en dit is goed terug te zien in hun voorliefde om in de rij te staan. Ze lijken overal wel een mooie ‘Queue’ te kunnen vormen, ook als het maar uit twee mensen bestaat. Het Nederlandse ellenbogenwerk laat je dan ook beter thuis. Hoewel je wellicht gewend bent jezelf naar voren te drukken om de trein in te komen, ‘to jump the queue’ is in het Verenigd Koninkrijk ongehoord.

9. Het klassenverschil – het bestaat nog steeds!

Hoewel sommigen je graag doen laten geloven dat het klassenverschil niet meer bestaat, zul je als buitenlander ongetwijfeld een verschil merken. In het Verenigd Koninkrijk is status veel belangrijker dan in Nederland. Het toont zich tegenwoordig slechts in kleine dingetjes. Zo kan eerst de thee en dan de melk in het porseleinen kopje schenken een vorm van gemak zijn. Aan de andere kant kan het ook de wijze zijn waarop iemand laat zien dat ze duur porselein hebben dat niet barst onder de invloed van gloeiendhete thee.

10. Geen euro’s maar ponden

Het Verenigd Koninkrijk houdt steevast vast aan zijn nationale valuta. Ook toen het nog wel onderdeel was van de Europese Unie was de euro niet welkom op het eiland. Wen er dus alvast aan om in ponden te rekenen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email