De Engelse taal in 10 weetjes

Als je naar het buitenland gaat, bestaat er een grote kans dat je je in ieder geval in het Engels kunt redden, als je de taal van het betreffende land niet spreekt. Er zijn een groot aantal varianten van de Engelse taal, waaronder het Brits-Engels en het Amerikaans-Engels. Maar wat valt er nog meer te vertellen over deze veel gebruikte taal? We geven je hieronder graag tien interessante feitjes die zelfs bij veel inwoners van het Verenigd Koninkrijk niet bekend zijn.

Fries en Engels: wat hebben ze gemeen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het Fries lijkt taalkundig gezien het meeste op het Engels. Geen wonder dat wij Nederlanders deze taal zo goed beheersen! Het is namelijk zo dat beide talen tot de West-Germaanse talen behoren. Wist je trouwens dat het Engels afkomstig is uit het gebied waar nu Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken liggen?

Engels de meest gesproken taal ter wereld?

Wereldwijd zijn er zo’n 940 miljoen mensen die het Engels beheersen. Dit is een indrukwekkend aantal, maar wist je ook dat het niet de meest gesproken lingua franca ter wereld is? Welke taal dan wel, zal je je misschien afvragen. Op nummer een staat het Mandarijn, oftewel het Chinees. Er zijn maar liefst een biljoen mensen die deze taal spreken.

Ook af en toe hangry?

Ooit al eens gehoord van de term ‘hangry’? Dit woord werd in 2015 toegevoegd aan het Oxford woordenboek en is afgeleid van de woorden ‘hungry’ en ‘angry’. Het houdt in dat je chagrijnig kunt zijn of zelfs sneller kwaad kunt worden als je honger krijgt. Wie kent immers niet het bekende dipje rond 17 uur ‘s middag als je maag begint te knorren?

Veelgebruikte leenwoorden in het Engels

In het Engels vind je veel woorden die afgeleid zijn van andere talen, zoals Latijn, Grieks en de Germaanse talen, waaronder Nederlands. Denk bijvoorbeeld aan ‘person’ dat afkomstig is van het Oudfranse ‘persone’ en het voornaamwoord ‘their’ dat ontstaan is uit het Oudnoorse woord ‘beir’. Maar ook in het Oudnoorse ‘leggr’ herken je wellicht een Engels woord, namelijk ‘leg’.

Lange Engelse woorden

‘Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis’: dit woord telt maar liefst 45 letters en is het langste woord in Groot-Brittannië. De inwoners van Engeland duiden er een zeldzame longziekte mee aan, die ook wel bekend staat als silicose. Op nummer twee staat de term ‘floccinaucinihilipilification’, waarmee de gewoonte wordt aangegeven om handelingen of woorden onbelangrijk te vinden.

Leuke weetjes voor bij de borrel

Geen gespreksonderwerpen meer tijdens een netwerkbijeenkomst of borrel? Met de volgende feitjes sta je in ieder geval niet met je mond vol tanden. Als je ‘SWIMS’ op zijn kop zet, lees je nog steeds ‘SWIMS’. Het kortste zinnetje in het Engels is ‘I am’ of ‘ik ben’. Nog een laatste om mee af te sluiten: op de woorden silver, month, purple en orange kun je niet rijmen.

Engelse kinderen en de taal

In Engeland hebben kinderen er over het algemeen drie jaar voor nodig om hun moedertaal te leren lezen en schrijven. Ze zitten dan op hetzelfde niveau als hun leeftijdgenootjes in Nederland, die een jaar bezig zijn geweest om Nederlands te leren lezen en schrijven. Engelse kinderen zijn vijf jaar als de taalles begint, in Nederland beginnen ze als ze zes jaar zijn.

Ghost words

In het Engelse woordenboek staan meerdere woorden die niets betekenen, ook wel spookwoorden of ghost words genoemd. Zo vind je onder andere de term ‘dord’ in het Merriam-Webster woordenboek, dat in 1932 per ongeluk werd opgenomen door een foutje van een redacteur. Hij wilde het woord ‘density’ toevoegen als mogelijke betekenis van de afkorting D of d, maar plaatste in plaats daarvan het spookwoord ‘dord’.

Het Engelse lexicon

We borduren graag nog even voort op het woordenboek, want de Engelsen zijn zeer actief met het uitbreiden van hun vocabulaire. Er wordt iedere 98 minuten een nieuw woord opgenomen in het lexicon. Onlangs kwamen de woorden ‘swag’, ‘selfy’ en ‘normie’ er nog bij.

Meest gebruikte woorden

De Engelse taal is zo’n 600.000 woorden rijk. Maar wat zijn nu de tien meest gebruikte woorden? Hier komen ze: I, a, and, be, have, the, of, to, in, that. En het zelfstandig naamwoord dat je het meeste tegenkomt, is het woordje time, waar de meesten van ons te weinig van hebben.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email