De vier bekendste universiteiten van het VK!

Als men aan het Verenigd Koninkrijk denkt, denkt men aan Engelse thee, pubs, English breakfast, rode dubbeldekkers en… fancy universiteiten! In dit land vind je een aantal van de oudste, duurste en meest prestigieuze instituten. Het zijn er te veel om op te noemen. Daarom hebben we een top vier samengesteld met de bekendste (en duurste) universiteiten van het Verenigd Koninkrijk.

Regent’s University London

Regent’s University London is de jongste universiteit in het lijstje. De universiteit werd in 1985 opgericht, hoewel het toen nog een hogeschool was (Regent’s College) en is te vinden in Regent’s Park, in de South Villa Estate campus van een andere Londonse universiteit. Pas in 2013 werd het college een universiteit.

 

Wat het zo uniek maakt, is dat het een private universiteit betreft. Daar heeft het Verenigd Koninkrijk er maar vijf van. Het is tegelijkertijd de duurste universiteit van het VK. Aan collegegeld betalen studenten maar liefst 16.400 pond. Het is een relatief klein instituut en biedt slechts ruimte aan 4.000 studenten en is daarmee weggelegd voor de rijke elite.

Oxford University

Aan Oxford hoeven Engelse studenten ‘slechts’ 9.250 pond collegegeld te betalen. Daarmee is het studeren aan Oxford een stuk goedkoper dan studeren aan Regent’s University London. Oxford geniet een ongekend prestige. Het collegegeld is echter lager, omdat het een publieke instelling is. Dit betekent niet dat het gemakkelijk is om Oxford binnen te komen. De universiteit heeft een toelatingspercentage van 17,5%.

 

Oxford en Cambridge zijn de beroemdste universiteiten van het VK. Oxford is iets ouder dan Cambridge en werd in de 11e eeuw gesticht. Het is daarmee de op een na oudste universiteit van de wereld.

 

De ongekende onderwijskwaliteit van Oxford is zeer constant, De school is dan ook altijd in de top vijf beste universiteiten ter wereld terug te vinden. Niet zo vreemd dus, dat de toegangseisen zeer streng zijn. Diegenen die toegelaten worden, hebben het voorrecht te studeren aan een universiteit waar maar liefst 72 Nobelprijswinnaars ze voorgingen. Ook veel premiers, presidenten, wetenschappers, acteurs en edelen hebben hier gestudeerd.

 

Nog een interessante wetenswaardigheid over Oxford: het huist ’s werelds grootste universiteitsuitgeverij. Daarnaast vind je hier de oudste botanische tuin van het VK en ’s werelds oudste universiteitsmuseum.

London School of Economics and Political Science

De London School of Economics and Political Science (LSE) is, net zoals de eerder genoemde universiteit, te vinden in Londen. De LSE werd in 1895 opgericht door vier leden van de Fabian Society.

 

LSE staat niet alleen binnen het VK, maar ook internationaal hoog aangeschreven en nam maar liefst vijf achtereenvolgende jaren de tweede plaats in op de QS World University Rankings. Daarmee kwam deze universiteit net onder Harvard terecht. Opvallend is dat het bij deze universiteit, hoewel minder bekend dan Oxford, zeer moeilijk binnenkomen is. De LSE had in 2018 een toelatingspercentage van slechts 5.7%!

 

Op LSE zijn circa 7.000 fulltime studenten te vinden. Daarnaast zijn er circa 750 studenten die hier parttime studeren. Diegenen die een Nobelprijs in de economie willen winnen, zijn bij LSE aan het juiste adres. 17% van deze Nobelprijswinnaars heeft namelijk aan deze universiteit gestudeerd. Een flink spaarpotje is wel nodig. Het collegegeld is 9.250 pond.

Cambridge University

Aan Cambridge University betalen studenten 9.250 pond aan collegegeld. Voor internationale studenten gaat het zelfs om 21.732 pond.

 

Cambridge University is een van de meest prestigieuze universiteiten van de wereld en wordt vaak in één adem genoemd met Oxford (Oxbridge). De school werd in 1209 opgericht, waarmee het de op drie na oudste universiteit ter wereld is. Cambridge werd opgericht door studenten die aan Oxford studeerden, maar die niet goed met de lokale bevolking overweg konden. Ze besloten daarom te verhuizen.

 

Cambridge University bestaat uit 31 colleges. Ieder college is door een vorst of weldoener gesticht. Uniek is dat één college (het Newnham College) enkel vrouwen toelaat. Twee colleges bieden enkel ruimte aan postgraduatestudenten. Cambridge heeft veel beroemde alumni, onder wie Isaac Newton, Stephen Hawking en Emma Thompson. Maar liefst 121 Nobelprijswinnaars zijn aan Cambridge University afgestudeerd. Het is bovendien de rijkste Universiteit van Europa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email