De Union Jack: de vlag van het VK

Ga je in Groot-Brittannië op vakantie of ga je er zelfs wonen, dan ontbreken een paar dingen niet aan het straatbeeld: typische rode telefooncellen, auto’s die aan de linkerkant rijden en natuurlijk de Union Jack. Deze vlag is hét icoon van het Verenigd Koninkrijk, maar wat is de geschiedenis van deze vlag? Ontdek hier alles wat je moet weten over dit beroemde icoon.

Drie vlaggen in één

In 1606 ontstond de eerste versie van de Union Jack, met het Sint-Joriskruis van Engeland bovenop de blauw met witte vlag van Schotland geplakt. Deze vlag veranderde pas weer in 1801, toen Ierland ook onderdeel ging uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Het rode andreaskruis stond symbool voor Ierland, waardoor ook dit kruis een plek op de vlag verdiende. Het eindresultaat is een vlag waarin drie nationale vlaggen verwerkt zijn, waardoor de eenheid van het land goed zichtbaar is.

Waar is Wales?

Het Verenigd Koninkrijk is groot, dus het is niet gek dat het Engels een echte wereldtaal is. Maar wanneer je naar de vlag van dit land kijkt, ontbreekt er één belangrijk onderdeel: Wales. Dat komt doordat Wales al veel eerder deel uitmaakte van Engeland, namelijk al sinds 1535. Daarom zie je niet de beroemde draak van Wales terug op de vlag, maar alleen het Sint-Joriskruis dat symbool staat voor het verenigde Engeland en Wales.

Union Jack of Union Flag?

De vlag van het Verenigd Koninkrijk is in de volksmond vooral bekend als de Union Jack, maar eigenlijk klopt dit niet. Het Engelse woord ‘jack’ is de benaming voor een kleine vlag die je aan een schip bevestigt. Het is dus niet hetzelfde als een grote nationale vlag, waardoor Union Jack eigenlijk niet de juiste benaming is. Officieel zou je het de Union Flag moeten noemen. Toch weten de Britten zeker ook wat je bedoelt wanneer je het over de Union Jack hebt.

Van koninklijke vlag naar nationale vlag

Engeland heeft heel wat historische beroemdheden, van Shakespeare tot Churchill, maar het Engelse koningshuis is nog altijd wereldberoemd. Lange tijd was de Union Jack een echte koninklijke vlag, die alleen voor de paleizen, koetsen en boten van het koninklijk huis bedoeld was. Door de jaren heen werd de vlag een echt symbool voor het Verenigd Koninkrijk, waardoor het land in 1908 een andere weg in moest slaan. De Union Jack kreeg toen de status van officiële nationale vlag, waardoor burgers ook de kans kregen om hun liefde voor hun land te uiten met de vlag.

Wanneer zie je de Union Jack?

Tijdens een bezoek aan Engeland, Schotland, Noord-Ierland of Wales kom je de Union Jack op verschillende plekken tegen. Zo hangen veel overheidsgebouwen elke dag de vlag uit en is ook het koninklijk huis nog altijd trots op de Union Jack. Daarom hangt deze vlag uit in ieder paleis waar de koningin op dat moment aanwezig is, waaronder het beroemde Buckingham Palace in Londen. Is er een grote koninklijke feestdag, bijvoorbeeld de verjaardag van de koningin of een koninklijk huwelijk, dan zijn de straten van het Verenigd Koninkrijk bezaaid met Union Jacks.

Respect voor de vlag

Net als in veel andere landen geldt ook in het Verenigd Koninkrijk dat je respect moet hebben voor de nationale vlag. Er zijn dan ook regels om de vlag zo goed mogelijk te eren. Zo mag je de vlag nooit onder een andere vlag hangen, hem niet gebruiken als tafelloper en zeker niet op de vlag gaan zitten. Het is gebruikelijk om de Union Jack na zonsondergang weer naar beneden te halen, tenzij je hem uitlicht met een spotlight. Hang hem natuurlijk ook met de juiste kant naar boven, waarbij de brede witte diagonale streep bovenaan staat in de linkerbovenhoek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email