Engels als tweede taal: De verschillen

Het voelt vrijwel vanzelfsprekend dat mensen opgroeien met een beheersing van de Engelse taal, maar dat is in de praktijk niet zo. Nederland staat bekend als een land met veel aandacht voor deze vreemde taal, waar dat in andere landen mogelijk anders is. Welke landen besteden nog meer aandacht aan het Engels, hoe is het een echte wereldtaal geworden en hoe ontwikkel je een goede Engelse taalbeheersing? Dat lees je hier.

Engels als wereldtaal

Engels hoort bij de grootste talen ter wereld, met 380 miljoen moedertaalsprekers en meer dan een miljard mensen die deze taal als tweede taal spreken. Waarom is het Engels uitgegroeid tot deze wereldtaal? Dat heeft alles te maken met de kolonialistische verleden van Groot-Brittannië, waardoor landen van over de hele wereld onder Britse invloed kwamen te staan. Hierdoor kon de Engelse taal zich moeiteloos verspreiden, waardoor je jezelf vandaag de dag bijna overal duidelijk kunt maken in het Engels.

Waar wordt Engels als tweede taal gebruikt?

Het bijzondere aan Engels is dat mensen van over de hele wereld de taal spreken. Zo is het in grote delen van Afrika een belangrijke tweede taal, maar ook in veel Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen is het gangbaar dat de bevolking deze taal deels beheerst. Veel Europese landen scoren goed op hun Engelse taalvaardigheid, waardoor je vrijwel altijd vooruit kunt wanneer je een goede Engelse basis hebt. Voor al deze voorbeelden geldt wel dat voornamelijk inwoners van grote steden de taal goed beheersen, waardoor je in kleine landelijke gebieden misschien minder ver komt met Engels.

Waarom is Engels een belangrijke tweede taal?

Het spreken van een tweede taal is altijd waardevol, onder andere omdat je hersenen er flexibeler en efficiënter door worden. Een kind met een tweetalige opvoeding kan zich bijvoorbeeld makkelijker concentreren, sneller verbanden leggen en meer informatie onthouden. Engels is een goede tweede taal omdat het een echte wereldtaal is die je niet alleen tijdens vakanties gebruikt, maar ook gebruikt wordt binnen de werelden van wetenschap, economie, politiek en journalistiek. Wie de Engelse taal dus goed beheerst, krijgt meer kansen om zich te ontwikkelen op die gebieden, bijvoorbeeld tijdens een studie of baan.

Waar wordt Engels het beste gesproken als tweede taal?

Nederland staat jaar na jaar bovenaan de lijst als het gaat om de beheersing van deze vreemde taal. Dat heeft alles te maken met het internationale karakter van Nederland, maar ook de jonge kennismaking met de Engelse taal speelt daar een grote rol in. Verder scoren veel andere landen in Europa goed, zoals Denemarken, Oostenrijk, Noorwegen en België. Singapore en Zuid-Afrika horen ook bij de landen die het Engels het beste beheersen als tweede taal.

Engelse les op school

De voordelen van Engels als tweede taal zijn duidelijk, maar hoe helpen we kinderen om deze taal zo goed mogelijk onder de knie te krijgen? In Nederland is het verplicht om al op de basisschool te beginnen met Engelse les. Basisscholen en middelbare scholen moeten leerlingen kennis laten maken met de Engelse taal om hun kansen voor de toekomst zo groot mogelijk te maken. Op de basisschool ligt de nadruk op luisteren en lezen, terwijl de middelbare school ook veel aandacht besteedt aan spreken en schrijven.

Engels leren buiten school

Voor veel jongeren geldt dat ze hun kennis over de Engelse taal niet alleen opdoen tijdens lessen op school. Kinderen en jongeren leren namelijk het beste spelenderwijs, bijvoorbeeld door Engels te oefenen tijdens gesprekken met hun vrienden of door Engelstalige media te volgen. Films, series, boeken en muziek zijn vaak Engelstalig en spreken jongeren aan. Hierdoor houden ze hun kennis over de Engelse taal spelenderwijs bij en leren ze langzaam maar zeker nieuwe woorden en zinsconstructies.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email