Tips en tricks om op een speelse manier je geheugen te verbeteren en nieuwe informatie op te slaan

Ben je op zoek naar manieren om je geheugen te trainen en gemakkelijker nieuwe informatie op te slaan? Vanuit de wetenschap zijn er diverse onderzoeken gedaan en theorieën gevormd over hoe je op een effectieve manier je eigen geheugen en dat van je kinderen kunt verbeteren. In dit artikel geven we je een overzicht van enkele belangrijke resultaten van dit soort onderzoeken. Doe er je voordeel mee!

Maak gebruik van apps en games om beter te kunnen onthouden

Een wereld zonder smartphone is bijna niet voor te stellen. Smartphones zijn onmisbaar voor de communicatie, om te socializen én vanwege de talloze apps die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Wil je beter leren onthouden, dan zijn hiervoor prima applicaties beschikbaar. Een leuke app om je hersenen fris en fit te houden is bijvoorbeeld Peak. Deze app bevat meer dan veertig denkspellen die je helpen om je concentratie te verbeteren, een taal te leren of je helpen om logischer na te denken. Specifieke online apps met denkspellen als Sudoku, woordenpuzzels, schaken en strategische games zijn ook uitermate geschikt om je geheugen extra te trainen. Een absolute aanrader is de app Lumosity. Deze app om je hersenen te trainen is ontwikkeld door veertig universitair geschoolde onderzoekers, die zo’n twintig games hebben ontwikkeld die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Met Lumosity kun je je hersenen dagelijks verwennen met een ontspannende én effectieve work-out.

Leer op een speelse manier sneller een vreemde taal

Uit diverse onderzoeken naar taalontwikkeling is gebleken dat een ontspannen en relaxte omgeving in de kindertijd een flinke boost geven aan het leren van een andere taal. Woon je in het westen of midden van Nederland en wil je je kind snel Engels helpen leren, dan is deelname aan een Summercamp voor Engels een van de beste manieren om dit te bereiken. Op taalzomerkampen wordt leren gecombineerd met sport (zoals hockey of voetbal), spel, zang en dans. Uit meerdere neurologische en psychologische onderzoeken blijkt dat een taal leren terwijl je activiteiten doet het onthouden van een vreemde taal een stuk gemakkelijker maakt. Op zomerkampen wordt hier slim op ingespeeld door tijdens allerlei soorten speelse activiteiten – zoals kunstprojecten, hockey, muziek lessen en een high tea -, in het Engels te converseren en de deelnemers de taal zo op een spelende en praktische manier aan te leren. In het Westen van Nederland en Centraal-Nederland zijn diverse locaties beschikbaar waar
kinderen voordelig drie of vijf dagen mee kunnen doen aan een leuke en leerzaam taalkamp.

Zorg voor voldoende beweging

Vanuit dezelfde filosofie waaruit Summercamps werken om een taal te leren, is het aan te raden om in te zetten op extra beweging als je beter wilt kunnen onthouden. Door elke dag minimaal een half uur matig tot intensief te bewegen, krijgt de bloedcirculatie een boost en de hersenen meer zuurstof. Beweging maakt diverse stoffen vrij die fijn zijn voor je hersenen en onthouden op termijn vergemakkelijken. Een recent onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse National Institute on Ageing, heeft aangetoond dat beweging (zoals aerobics, lopen, fietsen of fitness) zorgt voor ene beter geheugen. De ademhaling en hartslag versnellen bij beweging, waardoor er extra eiwitten bekend als cathepsine B in de hersenen vrijkomen. Hierdoor neemt de groei van neuronen en verbindingen in de hippocampus toe. Aangezien de hippocampus een cruciale rol speelt bij onthouden en nadenken, verbetert het geheugen volgens dit (en andere) onderzoek(en) significant.

Maak gebruik van slimme ezelsbruggetjes

Ingewikkelde leerstof kun je het beste onthouden door ezelsbruggetjes te verzinnen voor jezelf en voor je kind. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van afkorting, trefwoorden of plaatjes om rijtjes te leren onthouden. ‘t Kofschip is een bekend voorbeeld uit de Nederlandse taal om te onthouden welke woorden je met een -t of een -d spelt. Maar er zijn natuurlijk nog talloze andere trucjes en geheugentechnieken om belangrijke zaken voor de langere termijn in je geheugen op te slaan. Maak hier gebruik van en je zult merken dat het onthouden van ingewikkelde verhalen of lijstjes een stuk gemakkelijker wordt.

Let goed op je eetpatroon

Door kritisch te kijken naar wat je wel en niet eet, kun je je geheugen ook opscherpen. Onderzoekers van Harvard Medical School concluderen in 2021 op basis van uitgebreid neurologisch onderzoek dat de inname van verzadigde vetten funest is als je je geheugen wilt aanscherpen. Verzadigd vet zorgt namelijk voor een hoger cholesterolgehalte in je bloed, waardoor hersenweefsel beschadigd kan raken en er minder verbindingen worden aangelegd die helpen bij het leren. Pas daarom op met verzadigd vet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email