Welke gerechten zetten Britten op tafel?

Zoals we in Nederland niet zonder de frikandel speciaal kunnen, hebben de Engelsen ook hun vaste gewoonten als het op eten aankomt. De Britten hebben niet de beste reputatie als het om culinaire hoogstandjes gaat, maar ze hebben de afgelopen jaren toch flink aan de weg getimmerd. Zo vind je naast het Engelse ontbijt en de afternoon tea ook de bekende stoofgerechten en een grote variatie aan curry’s. Benieuwd wat je kan verwachten als je bij de Engelsen aan tafel schuift? Lees dan verder!

English breakfast

Als je je dag goed wilt beginnen, mag een echt Engels ontbijt, oftewel the fry-up, niet ontbreken. Op je bord vind je dan gebakken eieren, worstjes, witte bonen in tomatensaus en bacon. Daarnaast kenmerkt dit ontbijt zich door ingrediënten als champignons, toast met boter en aardappelen. Zo begin je gegarandeerd zonder hongergevoel aan je dag!

Engelse lunch

Van de lunch maken de Engelsen eveneens werk. Waar we in Nederland even snel een boterhammetje met kaas naar binnen schuiven, eten de Britten meestal warm tussen de middag. Dit doen ze met regelmaat in de pub, waar ze bijvoorbeeld fish and chips bestellen. Deze gefrituurde maaltijd bestaat uit dikke patat en witvis, zoals schelvis of kabeljauw, met een krokant korstje. Om het helemaal af te maken serveren ze het met wat zout en een beetje azijn. Soms zit er nog een erwtensausje, oftewel mushy peas, bij. Maar ook soep met brood is geen ongewoon lunchgerecht in Engeland.

Afternoon tea

Slaat de klok vier uur, dan is het de hoogste tijd voor een waar paradijs aan lekkere hapjes. De Engelsen drinken rond dit tijdstip hun kopje thee en genieten van heerlijke, zoete lekkernijen, waaronder de welbekende scones, muffins, koekjes en cheesecake. Scones zijn lichtzoete broodjes en danken hun naam aan het Oudhollandse woord schoonbrood. Verder kom je regelmatig wraps, vispastei en sandwiches met komkommer of zalm tegen tijdens het Engelse vieruurtje.

Tijd voor het avondeten!

Beef Wellington is een van de meest bekende gerechten in Engeland. Deze maaltijd maken de Britten met ossenhaas, die ze garneren met paddenstoelen en kruiden. Vervolgens wordt de ossenhaas in bladerdeeg verpakt en in de oven gezet om verder te garen.

 

Ook de Shepherd’s pie is een echte klassieker in het Verenigd Koninkrijk. Deze ovenschotel bestaat uit lamsgehakt met aardappelpuree en groente. Er is trouwens ook een variant met rundergehakt, die de naam Cottage pie draagt. Houd je van aardappels, dan zal de Jacket potato je zeker bevallen! Dit is een gepofte aardappel, gevuld met witte bonen in tomatensaus of kaas.

Sunday roast

De zondagmiddag staat in het teken van eerlijke kost. Menigeen zal daarbij ongetwijfeld denken aan de Sunday roast. Bij dit gerecht hoort een groot stuk gebraden vlees. Aardappels met jus, groente en Yorkshire pudding zijn allemaal bijgerechtjes die onderdeel zijn van de Sunday roast. Yorkshire pudding is een luchtig beslag, dat knapperig gebakken wordt. Tegenwoordig zetten de Britten deze kost ook doordeweeks op tafel. Daarnaast tref je in de keuken van Groot-Brittannië steeds vaker multiculturele gerechten aan, zoals curry, falafel en roti. Deze gerechten zijn geïntroduceerd door immigranten en omarmd door de Britten.

Britse desserts

Een heerlijk avondmaaltijd moet natuurlijk afgesloten worden met een net zo lekker toetje. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke trifle. Dit nagerecht heeft verschillende lagen. Je begint met cake, die je besprenkelt met een beetje sherry, daarna een laagje fruit en als laatste volgt custard of vla. Ook plumpudding, rijstpudding en apple crumble zie je vaak terug op de Engelse eettafel. Verder bereiden de Britten graag bread and butter pudding.

De feestdagen

In het Verenigd Koninkrijk zie je tijdens de feestdagen bepaalde gerechten regelmatig terugkomen. Zo eten de Britten volgens de traditie op Goede Vrijdag hot cross buns. Dit zijn ronde broodjes met rozijnen en kaneel, die je herkent aan het kruis aan de bovenkant.

 

Tijdens de kerstdagen genieten de Engelsen van hun geliefde pudding, die ze in de weken voorafgaand aan Kerstmis al bereiden. Tot slot is de Simnel cake een fruittaart die Britten halverwege de vastenperiode eten. Op de taart liggen marsepeinen bolletjes, die symbool staan voor de twaalf apostelen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
3 Dagen